5 tips voor een goede zakelijke portretfoto

online zichtbaarheid persoonlijkheid

Een zakelijke profielfoto is net wat anders dan een selfie of een vakantiefoto. Het gaat er bij een zakelijke foto niet alleen om wie jij bent, maar ook laat je wat van jouw onderneming zien. Daarom is het handig om een representatieve foto te hebben voor op je website of social media profiel. Ik geef je vijf tips voor een mooie zakelijke foto.

1. Wat is het doel van de foto?

De zakelijke portretfoto gebruik je waarschijnlijk op je website, je Facebookpagina of LinkedIn. De mensen die deze foto bekijken zijn mogelijke klanten en zijn nieuwsgierig wie er bij dit bedrijf hoort. Het is daarom belangrijk om te bedenken wat je wilt uitstralen met de foto.

2. Kies een passende achtergrond

Een zakelijk portret draait vooral om jou, maar de achtergrond kan veel invloed hebben op je foto. Kies daarom een rustige, neutrale achtergrond of een achtergrond die met je werk te maken heeft, zoals een werkplaats of je kantoor.

3. Kies de juiste kleding

Het uitkiezen van de kleding die je op zo’n foto draagt, kan nog best lastig zijn. Over het algemeen is deze kleding iets netter. Maar als je een restaurant runt of timmerman bent, dan is het gek om in pak op de foto te gaan. Doe vooral de kleding aan die laat zien wat voor werk jij doet en waar jij je fijn in voelt. Draag het liefst zo weinig mogelijk accessoires, zodat de focus op jou gericht is.

4. Smile!

Wat is er mooier dan een lach? Zorg dat je lachend op de foto staat. Natuurlijk hoeft het geen overdreven lach te zijn, maar een warme glimlach geeft vertrouwen. Klanten krijgen een positief beeld van je en je wordt hierdoor benaderbaar.

5. Wees herkenbaar

Bij een zakelijke portretfoto is het belangrijk dat je herkenbaar bent.  Kijk daarom in de lens, met een vriendelijke en toegankelijke uitstraling. Als je de foto op social media plaats, is de foto vaak erg klein. Zorg ervoor dat je herkenbaar bent en laat vooral je gezicht zien.

Het maken van een een zakelijk portret kan onderdeel zijn van een bedrijfsreportage of beeldbank.